Üdvözlet.

MARHABA, ESMI YASMINA!

2008. július 27., vasárnap

Vízipipa a művészetben


1798 júliusában Napóleon és hadserege bevonult Egyiptomba. Legyőzte a törököket a piramisok csatájában, és néhány hét múlva ki is űzte őket Egyiptomból. Egy csomó nyugati ember lepte el az új gyarmatot. A sok művész és író, akiket megihlettek az ott látottak, hazájukban hamar ismertté váltak. Keresztül utazták Törökországot, Irakot, Perzsiát, Egyiptomot, Libanont, Palesztínát, Arábiát és Észak-Afrikát, így a nyugat szemléletét művészetük megváltoztatta. Mivel alkotásaikban művészi készülékként jelentek meg a shishák, így rengeteg munkában szerepelnek a vízipipák. Íme néhány:

vizipipa_a_muveszetben_1l.jpg
Rudolf Ottenfeld, 1890, Puffjáték. (A puffjáték - másnéven triktrak, ostábla, távla - célja, hogy minél előbb kivigyük az összes saját kövünket a tábláról, illetve, hogy ebben akadályozzuk az ellenfelet.)

vizipipa_a_muveszetben_2l.jpg
Jean-Leon Gerome, 1868, Bashi-Bazouk éneke. A francia festő- és szobrászművész 1824-ben született.

vizipipa_a_muveszetben_3l.jpg
Eugene Delacroix, 1834, Algér nő a szobájukban.

vizipipa_a_muveszetben_4l.jpg
Paul-Désiré Trouillebert, 1874, La Servante háreme. Ezen a festményen a szép és hideg félmeztelen rabszolga tart egy tálcát, amin egy kicsi narghile van. A hosszú tömlő összetekeredik a pipa körül öt-hat hurokban.

vizipipa_a_muveszetben_5l.jpg
Jean-Auguste Dominique Ingres, 1839, Odalisque és rabszolgája

vizipipa_a_muveszetben_6l.jpg
Ange Tissier, 1960, Une Algérienne. Egy algériai nő és a rabszolgája. Egy nő jellemzi, akit a török hagyományoknak megfelelően elegánsan öltöztettek, miközben közönyösen tartotta a narghile csövét. Egy fából készlült asztal közelében ült, mely gyöngyházzal és ébenfával volt díszítve.

vizipipa_a_muveszetben_7l.jpg
Jean-Leon Gerome, 1881, Bashi-Bazouk törzsfő. Ez a művész képviselte leginkább a nargilét. A képen a török birodalom egyik zsoldos csapatának volt törzsfője. A rakott szoknya és világos bőr arra utal, hogy a törzsfő balkán eredetű. Ezeket a szoknyákat még ma is ünnepi viseletként hordják a görög hadseregben.

vizipipa_a_muveszetben_8l.jpg
Jean-Léon Gérome, Allumeuse de Narghilé. A nő éppen meggyújtja a vízipipát. A képen van egy feltűnő ellentét a meztelen nő és sütkérező társai, illetve az elfátyolozott női csoport között, akik a háttérből nézik őket.

Nincsenek megjegyzések: